2012. július 6., péntek

Esik eső csendesen...




Esik eső csendesen
Lepereg az ereszen, az ereszen,
Lágy szellő lengedez,
Megérinti szívemet.

Kitárom a lelkemet,
S szárnyalok Te Veled.
Fogom két kezed,
Végtelenbe révedek.

Csodás e pillanat,
Mely itt és most van,
Öleld át karoddal,
S légy gyermeki valóddal.

Hisz, akkor minden rendben volt,
Csak elfedte a por.
De csendben töröld át,
Csillogjon az angyalát.

Örülj az Életnek,
A finom Ételnek,
A virág szépségének,
Az apró örömöknek.

2012.07.06. Saját versike

Köleses sütike:)


Hozzávalók:  - köles / egyértelmű, ha már az a neve:)/
                    - alma
                    - banán
                    - mák, természetesen frissen darálva
                    - xilit, vagy méz
                    - citrom héj, reszelve
                    - vanília por
                    - mazsola

Főzd meg a kölest.
Nem írom le hogyan, mert rajta van a csomagoláson:), meg nem tudom milyen formába teszed, mennyire szereted és mennyit szeretnél készíteni:) Tegyél bele xilitet, ha édesen kívánod, ha nem ...nem. Keverd bele a vanília port.

Hagyd majdnem kihűlni majd  nyomkodd bele a formába, amilyenbe szeretnéd.
Természetesen egy sornyit. Majd reszeld le az almát. Én egyből rátettem és egy kicsit meg is nyomkodtam, rá a kölesre.
A mákot keverd össze a banánnal és az előre beáztatott mazsolával, citromreszelékkel.

Majd lehet egy újabb sor alma. Én arra csöpögtettem citromlevet és azt viszont kinyomkodtam, úgy tettem rá.
Majd ismét köles-sor következik.
Szuper.
Forma kész, irány a hűtő:)

Ki mit kíván rá. Lehet csokiöntettel leönteni. Lehet vanília öntettel No, azt hiszem ez lenne a legjobb, de én nem annyira kívánom, hogy édes legyen, így natúr ettem. Hmm, egy jó kis gyümölcs smoothie hozzá.
Jól hűtsd le. Tehetsz bele diót is, épp ma mondta Rózsa, hogy Ő úgy készítette el, sőt fahéjat is tett a tetejére:)

Szép az Élet, váljék EGÉSZ-ségedre:)

Természetesen a fantáziádra van ismét bízva, hogy hogyan alkosd meg. Édesanyám kinéz egy receptet és aztán átírja:)) ahogy Neki tetszik:))

Miért is kívánom a kölest:)


A Köles
A köles a legtáplálóbb gabonaféle, amelynek fogyasztása a kenyérgabonák megjelenésével Európában erősen visszaszorult - ám Ázsiában és Afrikában napjainkban is fontos élelmiszer.

Főleg kásaként közkedvelt, de kenyér is készíthető belőle, búza- vagy rozsliszttel keverve. Felhasználható még lepény- és palacsintasütésre, és mivel jól duzzad, ételek sűrítésére.
Lisztérzékenyek számára egyes országokban engedélyezik, de van, ahol még nem foglaltak állást a kérdésben.

Egészséges, mert...

-Az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz és amelyik lúgos kémhatású, emellett értékes telítetlen zsírsavakat és kevés keményítőt tartalmaz.
Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető.
-Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium.
-A népi gyógyászat adatai szerint, a köles rendszeres fogyasztásával megelőzhető a megfázás, influenza és a bronchitisz.

A legősibb termesztett gabonaféle.
Kínából származtatják és kb. 10000 éves múltra tekint vissza.
Az ó- és középkori Magyarországnak is legjelentősebb gabonája volt.
A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában.
A világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik és minden nap fogyasztják.

Élettani hatásai:

-Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
-Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.
-Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert.
-Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.
-Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza.
-Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint.
-A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
-Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
-Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
-Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.

A kölesben valójában minden megvan, amire szervezetünknek szüksége van: szénhidrátok (72%), fehérjék (10%), zsírok (3%), ásványi anyagok (2,5%) és B-vitaminok.
Az ásványi anyagok közül legtöbb benne a kálium, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza, majd megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és a vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, ami egyben védelmet nyújt a depresszió és fáradtság ellen is.
A köles rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a megfázást, influenzát és a bronchitiszt.
Emellett erősíti a hajat, a körmöket, véd a fogszuvasodástól és biztosítja a szép arcbőrt.

Tehát együnk-együnk kölest!!!!!!!!!!!

 A cikk forrása:
http://sulyvesztohely.blogspot.hu/2008/02/kles-s-hajdina.html

Mángoldos smoothie, Új íz:)



Smoothie összetevői:   -mángold levél
                                   - spenót
                                   - saláta
                                   - porcsin
                                   - petrezselyem
                                   - alma
                                   - banán
                                    tisztított víz.

Lehet furcsának találod az összetevőket.

Én úgy készítem, hogy mindig érzésre teszem bele a hozzávalókat. Vagyis, pici mangold levelet tettem bele, mert még nem ismertem az ízét.. Pedig nagyon finom nyersen.
Először a zöldeket turmixoltam össze, tisztított vízzel. Meg is kóstoltam. Nekem még a nagyon natúr, zöld íz, még nem megy le a torkomon, sőt a sós sem. Talán majd egyszer:)

Ezért ahogy raktam bele az almát, először csak felet, aztán az egész benne landolt:)
Banánból csak a fele került bele.

Mindig úgy készítsd el, hogy a Te Saját ízlés világodnak és hangulatodnak megfelelő legyen.
Ha nem elég édes, mehet bele, stivia, méz, stb. Ha még kell bele, más íz, nosza, próbálkozz más gyümölccsel.

Kreatívkodj, ez a lényeg:)

Váljék EGÉSZ-ségedre:)