A KölesA
köles a legtáplálóbb gabonaféle, amelynek fogyasztása a kenyérgabonák
megjelenésével Európában erősen visszaszorult - ám Ázsiában és Afrikában
napjainkban is fontos élelmiszer.
Főleg kásaként közkedvelt, de
kenyér is készíthető belőle, búza- vagy rozsliszttel keverve.
Felhasználható még lepény- és palacsintasütésre, és mivel jól duzzad,
ételek sűrítésére.
Lisztérzékenyek számára egyes országokban engedélyezik, de van, ahol még nem foglaltak állást a kérdésben.
Egészséges, mert...
-Az
egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz és amelyik
lúgos kémhatású, emellett értékes telítetlen zsírsavakat és kevés
keményítőt tartalmaz.
Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető.
-Gazdag
vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, a
haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium.
-A népi gyógyászat adatai szerint, a köles rendszeres fogyasztásával megelőzhető a megfázás, influenza és a bronchitisz.
A legősibb termesztett gabonaféle.
Kínából származtatják és kb. 10000 éves múltra tekint vissza.
Az ó- és középkori Magyarországnak is legjelentősebb gabonája volt.
A
kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a
XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában.
A világon a
népesség 1/3-ának még ma is a köles az alapélelme. Afrikában, Indiában,
Ázsiában ma is termelik és minden nap fogyasztják.
Élettani hatásai:
-Rendszeres
fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat,
erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
-Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.
-Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert.
-Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.
-Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza.
-Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint.
-A
köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7
aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas
betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
-Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
-Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
-Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.
A
kölesben valójában minden megvan, amire szervezetünknek szüksége van:
szénhidrátok (72%), fehérjék (10%), zsírok (3%), ásványi anyagok (2,5%)
és B-vitaminok.
Az ásványi anyagok közül legtöbb benne a kálium, ami a
szívizom ritmusát és működését szabályozza, majd megtalálható benne a
sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és a vas, valamint a
szellemi munkához szükséges foszfor, ami egyben védelmet nyújt a
depresszió és fáradtság ellen is.
A köles rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a megfázást, influenzát és a bronchitiszt.
Emellett erősíti a hajat, a körmöket, véd a fogszuvasodástól és biztosítja a szép arcbőrt.
Tehát együnk-együnk kölest!!!!!!!!!!!
A cikk forrása:
http://sulyvesztohely.blogspot.hu/2008/02/kles-s-hajdina.html