Fényképet nem készítettem, mert úgy nézett ki, mint a spenót főzelék:)
Hozzávalók: mángold
spenót
hagyma
fokhagyma
kókusz zsír
kókusz tej
himaláya rózsaszín só és bors.
Nos, a kertből szedtem spenótot és mángoldot. Nagyon sok pozitív hatása van!!!
Rövid ismertető:
A rebarbarához hasonlóan a mángold energia tartalma is alacsony (19kcal/100g), víz tartalma közel 93 százalék.
Zsír elhanyagolható mennyiségben van benne, fehérje tartalma pedig,
bár alacsony (1,8-2,1g/100g), de értékes, a szervezet számára
nélkülözhetetlen aminosavakból áll. Szénhidrát tartalma sem nagy
(3,7g/100g), így fogyókúrázók és cukor betegek is betervezhetik
étrendjükbe.
Magas élelmi rost-tartalmának (3,3g/100g) legnagyobb része vízben nem
oldódó pektin. Szerves savai (oxálsav, alma sav, citrom sav) élénkítő
hatásúak.
Védi a szemet, csökkenti az emésztő szervi daganatok kialakulásának kockázatát
A vitaminok közül nagy mennyiségű K-vitamin és béta-karotin van
benne, és kiemelkedő mennyiségben tartalmazza a B-vitamin csoport
tagjait, például, B1-, B2-, B6-vitamint, niacint és folsavat.
Említésre méltó még C- és A-vitamin-tartalma. Ásványi anyagokban is
gazdag, kiemelkedő kalcium-, kálium-, magnézium-, vas-, foszfor-,
nátrium-, cink-, réz- és szelén forrás.
A betegség megelőző hatású flavonoidvegyületek közül lutein és zeaxanthin található a mángoldban.
Tápanyagainak köszönhetően a zöldség erősíti az immunrendszert,
csökkenti a tüdő- és emésztő szervi daganatos betegségek kialakulásának
kockázatát, valamint védi a szervezetet a káros szabad gyökök
felhalmozódásától. A lutein és a zeaxanthin az A-vitaminnal együtt
segítik a szem egészségének megőrzését is./http://www.origo.hu/egeszseg/20110523-a-mangold-tapanyagai-csokkenti-a-rakos-betegsegek-kockazatat.html/-
Összevágtam a hagymát, és kókusz zsíron tisztított vízzel felöntve, puhára pároltam. Írtam már, hogy így könnyebben emészthető meg:) Rátettem a mángoldot, a spenótot, Belenyomtam fokhagymát, ízlés szerint. / én nagyon szeretem:)/ Pici borsot is szórtam rá.
Picit pároltam. Készítettem kókusz tejet, azt már korábban leírtam, hogyan.
Felöntöttem a tejjel és bot mixerrel összedolgoztam.
Picit másabb íze volt, de nekem nagyon ízlett:) Ha szeretnél hozzá feltétet, akkor légy kreatív és készítsél.
Váljék EGÉSZ-ségedre:)