2012. június 29., péntek

Az értékes PORCSIN:)


Az értékes PORCSIN / Portulaca oleracea /:) 
Ma egy nagyon érdekes olvasmányra bukkantam. 
A környezetünkben vadon termő növények között több olyan is van, amiből ehető ételeket készíthetünk, amellett, hogy gyógynövényként is használhatjuk őket. A legtöbbjük előfordul a saját kiskertünkben is!!!, de általában gyomnövénynek tartjuk, pedig sok közöttük ehető.
Június végén a homokos talajú kertekben megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet. Szidjuk is eleget, pedig ha tudnánk…


Gyűjtési idő: Gyűjthető egész nyáron, virágzás előtt. Annyira jellegzetes, hogy más növénnyel nem téveszthető össze.

A kövér porcsin omega-3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.
 
- Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki. 
- Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja az öregedés folyamatát.
- A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat.
- Kiváló vértisztító, vérzéscsillapító hatású. 
- Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg, pakolásként.
- Féreghajtásra is kiváló, és gyulladáscsökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit is enyhíti.
- Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott.
- Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos. Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.

- Antibiotikus, antifungális hatása miatt használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására.

A magyar népgyógyászatban a húgyúti betegségek és gyulladások kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák. Emellett használhatjuk fejfájás megszüntetésére, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére.
Maria Treben a fogínysorvadás, fogínygyulladás kezelésére is ajánlja a porcsint. Porcsinlevél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést.

Egy egyszerű gyomnövény és ennyi tud??…:))

Úgyhogy bátran fogyaszd :) Váljék EGÉSZ-ségedre:)